Erasmus + jaunimo mainai “DECODE 2″

Atgal
Šiaulių techninės kūrybos centre startavo Erasmus + jaunimo mainai “DECODE 2: Debunking the Myths of STEAM for Girls’ Opportunities, Diversity, and Empowerment” ( 2024 birželio 23 – birželio 29). Jaunimo mainų tikslas- skatinti merginas domėtis STEAM krypties profesijomis. Dalyvaujančios šalys- Malta, Lietuva, Graikija, Čekija.

 Pirmą jaunimo mainų dieną merginos gilinosi į lyčių ir lyčių lygybės teorijas ir situaciją pasaulyje. Buvo nagrinėjamos merginų ir moterų atstovavimo temos, moterų galimybės ir perspektyvos STEAM profesijose, diskutuota kaip galime įveikti lyčių stereotipus. Taip pat domėjomės moterų sėkmės istorijomis STEAM srityse ir jų nuveiktais darbais didžiausiuose pasaulio mokslo atradimuose. Jaunimo mainų dalyvės pastebėjo, kad nors ir ėsti nusistovėję stereotipai apie STEAM profesijas, jos yra atviros ir prieinamos visiems.

Vakare merginos iš Lietuvos, Maltos, Čekijos ir Graikijos susipažino su dr. Simona Skėrę, kuri papasakojo apie mechanikos inžineriją – vieną seniausių ir plačiausių inžinerijos šakų, kuri apima daugybę skirtingų mokslo sričių. Jos atstovai praktikoje naudojasi judesio, jėgos ir energijos principais, taip užtikrindami saugią mechaninių sistemų veiklą, efektyvumą ir patikimumą. Mechanikos inžinieriai taip pat atsižvelgia ir į dar vieną svarbų kriterijų – stengiasi projektus įgyvendinti mažiausiomis projektavimo, gamybos ir eksploatavimo sąnaudomis.
Merginos ir mechanikos inžinerija inžinerijos pasaulyje paprastai laikomos priešingybe. Pavyzdžiui, remiantis JAV 2022 metų statistika tik 9 % mechanikos inžinierių yra moterys, tačiau mechanikos inžinierė dr. Simona Skėrė įsitikinusi, kad ši sritis puikiai tinka merginoms. „Inžinerijoje galima nuveikti labai daug. Tai įdomi ir nuolat besikeičianti sritis, tad jei tau patinka gamtos mokslai, technologijos, matematika, mėgsti iššūkius ir nori daryti realią įtaką pasauliui, tuomet verta rinktis šią sritį!“ – sako Simona.
 
Visos pirmos dienos veiklos buvo skirtos paskatinti merginas rinktis STEAM profesijas. Su Kauno technologijų universiteto mechanikos inžinerijos studente Mariją Muningytę merginos kalbėjo apie žemdirbystę ir, kaip vertikalūs ūkiai keičia maisto auginimo pasaulį. Taip pat kokios investicijos buvo padarytos į miestų aviacijos sektorių ir kaip atrodytų ateities miestai. Dalyvaujančios merginos 30 min. tapo inžinierėmis ir turėjo pastatyti tiltą, kuris išlaikytų 16 kg druskos! Šioje veikloje labai svarbus buvo komandinis darbas ir greitas mąstymas. Džiugu, kad visos komandos šią veiklą atliko puikiai! 
 

Siekiant ugdyti merginų inžinerinius įgūdžius veiklų metu gilinomės į ateities ir dabarties miestų problemas, diskutavome, kokie inžineriniai sprendimai gali pagerinti žmonių gerbūvį miestuose. Vėliau konstravome savo ateities miestus pagal apokaliptinius scenarijus – miestas dykumoje, miestas ant vandens, miestas požemiuose, miestas kalnuose ir miestas ant sugriuvusio Niujorko liekanų. Jaunimo mainų dalyvės taip pat aplankė Lietuvos jūrų muziejų, kuriame saugoma virš 88 tūkst. eksponatų. Akvariumų sistema apima 24 akvariumus, pristatančius gėlavandenę, Baltijos, Šiaurės ir tropinių jūrų ekosistemas. Didžiausią įspūdį paliko 18 metrų ilgio perregimas akrilo tunelis, įrengtas po pagrindiniu baseinu, kuriame plaukioja didieji eršketai.

Jaunimo metu dėmesį skyrėme ir pasaulio ekologijos problemoms. Laboratorinio darbo metu merginos sužinojo, kad koralinius rifus formuoja smulkūs, sėslūs, kolonijomis gyvenantys medūzų giminaičiai – koraliniai polipai. Kiekvienas polipas turi savo išorinį kalcio karbonato skeletą, todėl bendra šių polipų kolonija – koralinis rifas – yra pakankamai tvirta, uolieną primenanti struktūra. Koraliniai rifai būdingi šiltoms, saulėtoms Žemės vietoms ir yra randami sekliame jūros vandenyje, kur patenka daug saulės šviesos. Jaunimo mainų dalyvės sužinojo, kaip rifai saugo pakrantes nuo erozijos, ir aptarė iššūkius, su kuriais susiduria koralų ekosistemos. Koralinių rifų nykimas siejamas su klimato kaita ir vandenyno vandens rūgštingumo didėjimui. Vietos gyventojų veikla (žvejyba, tarša, pakrantės urbanizacija) taip pat žaloja koralinius rifus. Laboratorinio darbo metu merginos  kūrė „cheminius sodus“ iš įvairių druskų ir stengėsi atkartoti gamtos reiškinį – koralinius rifus.  Taip pat merginos mokėsi gaminti aliejinius kvepalus naudojant eterinius ir bazinius aliejus. Veiklos metu jos sužinojo apie kvepalų istoriją ir gamybos metodus, taip pat išmoko derinti skirtingus aliejus, kad sukurtų savo unikalius kvapus.
 
Norėdami parodyti dalyvėms kaip menai dera su STEM, organizavome kūrybines dirbtuves, kurių metu merginos susipažino su švytuoklinio tapymo principais ir išbandė šią techniką tapant didelio formato paveikslus. Švytuoklinis tapymas yra technika, kurioje naudojamas svyruojantis daiktas, kad dažai būtų liejami sudėtingais raštais. Tapant švytuokle, menininkas turi valdyti įvairius kintamuosius: švytuoklės ilgį, dažų klampumą ir švytuoklės paleidimo kampą. Kiekvienas šių elementų prisideda prie galutinio kūrinio unikalumo, todėl kiekvienas tapymo procesas yra nepakartojamas. Menininkas, manipuliuodamas šiais veiksniais, gali sukurti įvairius raštus – nuo simetriškų geometrinių figūrų iki dinamiškų, beveik chaotiškų linijų ir formų.
 

Ši jaunimo mainų programa ne tik skatino merginas rinktis STEAM profesijas, bet ir suteikė joms praktinių įgūdžių bei žinių, kurios padės toliau siekti savo tikslų šiose srityse. Programos metu merginos turėjo galimybę įgyti realių praktinių įgūdžių ir susipažinti su įvairiomis STEAM profesijų galimybėmis, taip pat plėsti savo akiratį ir suvokimą apie inžinerijos bei kitų mokslo sričių svarbą.

Svarbu pabrėžti, kad įtraukimas merginų į inžinerijos ir kitas STEAM sritis yra būtinas ne tik siekiant lyčių lygybės, bet ir sprendžiant sudėtingas šiuolaikinio pasaulio problemas. Moterų įvairovė ir skirtingos perspektyvos gali praturtinti šias sritis naujomis idėjomis ir inovacijomis. Todėl tokios iniciatyvos kaip „Erasmus+“ jaunimo mainai yra esminės, siekiant įkvėpti ir paskatinti daugiau merginų pasirinkti STEAM profesijas bei prisidėti prie mokslo ir technologijų pažangos.

Šiaulių techninės kūrybos centras,
biudžetinė įstaiga
Stoties g. 11, LT-77156, Šiauliai
Tel. (8-41) 523965
El. p.: rastine@siauliaitech.lt
Duomenys apie įstaigą kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 190539799


© 2024 Visos teisės saugomos. Šiaulių techninės kūrybos centras