Ar kada teko pietaujant kavinėje pastebėti žmonių, kurie nepradeda valgyti savo patiekalo jo nenufotografavę? Žvelgiant į socialinių tinklų, ypač „Instagram“, naujienų srautą, akivaizdžiai matosi, kad maisto fotografija socialiniuose tinkluose yra labai populiari.
Mobiliosios fotografijos būrelis, kartu su mokytoja Simona Umaraitė, išbandė savo jėgas fotografuodami maistą. Mokiniai įsitikino, kad kokybiškai bei patraukliai įamžinti patiekalą dažnai nėra lengva. Dėl šios priežasties jie siūlo atkreipti dėmesį į keletą dalykų:
1. Dėmesys kontrastingoms spalvoms. Kad nuotrauka atrodytų įspūdingiau ir patiekalas išsiskirtų bendrame fone, mobiliosios fotografijos būrelis rekomenduoja ieškoti kontrastų tarp spalvų, kurios išryškintų detales ir patį patiekalą. Pavyzdžiui, fotografuojant šaltibarščius ant rožinės staltiesės šie elementai susilietų tarpusavyje ir paties maisto tiesiog nesimatytų. Todėl kaip atsvaros rožinei šaltibarščių spalvai reikėtų ieškoti kitos kontrastingos spalvos, išskiriančios patiekalą;
2. Tinkamas fotografavimo kampas. Patiekalas nuotraukoje visada atrodys geriau fotografuojamas iš arti. Ypač, jei nuotrauka daroma išmaniuoju telefonu. Kalbant apie fotografavimo kampą, maistas dažnais atvejais geriausiai atrodo tiesiog iš viršaus, o ne ieškant kitų ypatingų rakursų. Maža to, plokščią nuotrauką padaryti yra daug paprasčiau, nei nežinant, kokiu kampu fotografuoti, ir bandant jį atrasti;
3. Detalės pagyvina vaizdą. Svarbu dėmesį sutelkti ir į indą, kuriame yra patiekalas, ir į kitas detales, galinčias „pagyvinti“ kadrą. Tinkamai parinktas indas leidžia sukurti kitokį erdvės bei tūrio pojūtį, taip pat sukurti akiai patrauklesnę kompoziciją. Todėl žmonės, kurie nori fotografuoti savo maistą, turėtų žaisti su detalėmis, pavyzdžiui, indais, stalo įrankiais, staltiesėmis ar servetėlėmis. Tačiau svarbu atsiminti, kad nuotraukos nereikia perkrauti detalėmis, spalvomis.