Mažieji mokslininkai iš Šiaulių Medelyno progimnazijos tyrinėjo rūgščių bei bazių pasaulį.
Visų pirma išsiaiškinome kas yra raudonasis kopūstas, kuris šiame užsiėmime buvo tarsi stebuklingas eliksyras, galintis keisti spalvą.
Raudonieji kopūstai – tai ypatinga kopūstų rūšis, jie yra raudoni arba violetiniai! Šie kopūstai ne tik puikiai tinka salotoms, jie taip pat gali padėti suprasti, ar daiktai yra rūgštūs, pavyzdžiui, citrinos. Raudonuosiuose kopūstuose yra pigmentas antocianinas, kuris yra tarsi jų slaptoji galia. Antocianinas gali keisti spalvą priklausomai nuo to, ar jis yra rūgščioje ar šarminėje aplinkoje.
Klausiate, kas yra rūgštys ir bazės (šarmas)?
Kai ragaujate rūgštis jaučiate rūgštų skonį, pvz. citrinos sultys ar actas. Bazės yra karčios ir gali priminti muilo skonį, pavyzdžiui, kai ragaujate valgomąją sodą. Tai raudonųjų kopūstų sultis sumaišome su kažkuo rūgščiu, pavyzdžiui, citrinų sultimis, jos tampa rausvai raudonos spalvos. O kai kopūstų sultis sumaišome su baze, pavyzdžiui, valgomąja soda ar kepimo milteliais, jos tampa žalsvai mėlynos. Taigi, raudonieji kopūstai yra tarsi stebuklingas spalvą keičiantis eliksyras, padedantis mums suprasti, ar produktai yra rūgštūs, ar šarminiai (kartūs ir muiluoti).